Slik mestrer du karamellsaus

10 minutter
karamellsaus til ca. 4 desserter

Jeg har prøvd meg på salt karamellsaus utrolig mange ganger men jeg har aldri naila det helt… Før nå! Trikset var å legge til fløten og resten lenge før sukkeret blir karamellfarget (som mange oppskrifter sier).

Det er litt mye tekst men det er hovedsaklig tips og deling av egen erfaring – selve karamellsausen tar ikke lang tid å lage 🙂

 

INGREDIENSER

♥ 100 g sukker
♥ 2 ss vann
♥ 1-1,5 dL kremfløte
♥ 2 ts smør
♥ 2 ts vaniljesukker

Valgfritt for salt karamellsaus
♥ 2 klyper salt

SLIK GJØR DU

 1. Klargjør alt
  Mål opp alle ingrediensene og ha de klare. Og les hele oppskriften! Det er snakk om få sekunder for karamellen å brenne – det gjelder å være klar og oppmerksom 🙂
 2. Bland sukker og vann på middels varme
  Hell sukker og vann i en kjele og varm på middels varme. Bruk en middels stor kjele med et godt håndtak. Det kan det se ut til at det er for lite vann, men det er helt normalt. Rør til sukker og vann former en hvit/gjennomsiktig tykk masse. Skrap av det som samler seg på sidene. Når alt er smeltet kan du legge fra deg vispen en stund og gå til neste steg.
 3. Skru opp til høy varme
  Skru opp varmen til høy varme, men ikke med den høyeste varmen fordi karamellen kan risikere å brenne fort. Ikke rør under dette steget (jeg skjønner ikke helt mekanismen bak dette, men hvis man rører nå fører det til kristalisering av sukkeret, noe som ikke er bra siden det gir en ujevn tekstur). 
 4. Legg til kremfløte og bland godt
  Her er det jeg alltid har gjort feil – de fleste oppskrifter sier du skal vente til den har en fin karamellfarge før du legger til fløten, men da får karamellen litt brent smak. Så nå heller jeg fløten over når den har så vidt begynt å få en lysebrun farge. Mine stekeplater er litt ujevne, så jeg til fløten selv om halvparten er lysebrunt og resten er «hvit».Jeg for panikk ved høye temperaturer, så jeg setter gjerne kjelen vekk fra varmeelementet og det fungerer helt greit 😉 Sett kjelen tilbake på varmen når kremfløten er godt integrert – fortsatt på høy varme. Bruk 1 dL kremfløte hvis du vil ha en tykk karamellsaus eller planlegger å bruke den varm, eller bruk 1,5 dL hvis du vil ha den tynnere.
 5. Legg til smør, salt og vaniljesukker og bland godt
  Her kan du også legge kjelen vekk fra varmen hvis det bobler for mye.
 6. Bland mer
  Bland i ca. 3 minutter på middels varme, bare sånn at det småbobler litt.
 7. Avkjøl
  Avkjøl i ca. 5 minutter i kjelen og så hell over i en glassbeholder. Når den er blitt kald kan den oppbevares i kjøleskapet. Husk å ta den ut 1 times tid før servering. Den kan også varmes opp hvis man ønsker en deilig varm flytende saus.

Bruker du et gammelt syltetøyglass? Les hvordan du kvitter deg effektivt med klistret fra etiketten her.

Bon appétit!

 

Fristet dette? Husk å følge Klar-ferdig-visp! på Facebook eller Instagram for å oppdatere deg på de nyeste oppskriftene.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *