Sniktitt på min zero waste-overgang

Hei hei! Jeg tenkte jeg kunne ta dere med på en tur på kjøkkenet mitt for å se hvordan zero waste-overgangsfasen min ser ut. Kanskje dere kan plukke opp noen ideer? Eller gi meg noen tips til videre søppelreduksjon?

 

Prosjekt zero waste

For de som ikke følger med på bloggen så prøver jeg altså å være mer bærekraftig, blant annet ved å gå zero waste. Eller low waste da. Det betyr at jeg prøver å redusere avfallet kjøkkenet som kommer ut av huset vårt, restavfall, men også resikurlerbar avfall.

Siste milepæl i mitt zero waste prosjekt var at vi gikk tom for plastposer for søppelkassen i går! Jeg måtte stjele plastposer hos svigers, hihi. Jeg har regnet ut av jeg ikke har tatt med meg en engangspose hjem på 2,5 måneder! Så stolt!

 

 

Mine 12 endringer for et low waste kjøkken

1 // Første steg: søppelanalyse

Jeg går gjennom hver søppelpose før vi kaster den og innholdet noterer ned i et google-dokument. Tabbelen inneholder produktene, hvilket materialet det er laget av, hvor ofte vi kaster det, idemyldringer til alternativer og en «check»-kolonne får når vi ikke produserer det avfallet lenger.

Med søppelanalysen får jeg en god oversikt over hva vi kaster det og den motiverer meg med å jobbe mer aktivt med aa finne barekraftige alternativer til sopplelet 

Jeg er et liste-mennesket! Ingenting slår gleden ved å ha en lang liste å kryse «check»! Ahhhh, digg! Noen som skjenner seg igjen her?! 😉

 

 

2 // Prioritering  og organisering

Jeg prøver å prioritere og organisere innsatsen min ved å fokusere på én zero waste løsning av gangen. Jeg ser gjennom søppelanalyse-dokumentet og velger meg en utfordring av gangen. Jeg motiveres mest hvis jeg ser mye fremgang, så jeg velger helst søppel som kan lett byttes ut, eller søppel som vi forbruker mye av nå i begynnelsen.

Jeg begynnte for eksempel med kaffe: helt klart ett produkt vi konsumer mye av og et produkt som lett kan konsumeres low waste. For planeten betydde mine gamle kaffevaner: kaffefilter i søppelet (papir er miljøvennlig, men energi, tre og transport ble brukt for å få den hjem), plastemballasje i søppelet (nesten en pakke per uke!) og kaffegrut i søppelet (ubrukt ressurs spør du meg!). Etter litt grubbling og pinterest-nettsøk gjør vi det sånn: kaffe metoder som ikke krever engangsressurser eller gjenbrukbar kaffefilter, kaffebønner i løsvekt og kompost og kroppsskrubb av kaffegruten!

Neste innsats gikk til hjemmelaget pasta for å redusere plastemballasje og skal jeg gå vi en gå løs på hjemmelagde asiatiske nudler (dæven døtte så mye plast de kommer med!).

 

 

2 // Handler i løsvekt

Jeg er så heldig at jeg bor 15 minutter unna en butikk hvor man kan kjøpe det meste i løsvekt. Dette skal da bli min nye faste butikk. Hvis du aldri har handlet i løsvektbutikker kan jeg informere om at det var kjempelett! Bonus: se så pent hyllene mine ser ut!

Her har forresten en flink norsk blogger (Carolines Verden) laget en liste med veldig mange zero waste butikker i Norge for dere! 

 

 

3 // Legger gjenbruksposer og gjenbrukskopper i nøkkelboksen

Hvis vi husker å ta med oss nøkler, husker vi også gjenbruksposer med andre ord!

Man leser ofte at man kan spare miljøet ved å bytte ut hundrevis av engangsposer med kun en gjenbrukspose. Mitt tips, bytt hundrevis av engangsposer med 5-6 og legg de på strategiske plasser.

Jeg skaffet oss mange gjenbruksposer! Det ligger en i hver av veskene mine, en som jeg sniker inn i ryggsekken til kjæresten, et par i gangen i nøkkelboksen og par i bilen. Hvis en av oss har glemt å legge tilbake posene på plassen sin etter handleturen er det en god sjanse for at en annen ligger lett tilgjengelig slik at vi slipper å takke ja til engangsposer.

 

 

 

4 // Vi har markkompost i leiligheten

Marken spiser avfallet vårt og gir oss emballasjefritt gjødsel: DOBBEL LOW WASTE SCORE!

Jeg er så gira på dette prosjektet! Vi har begynt med en DYI markkompost hcor vi kaster nesten all kompost! Til min overraskelse lukter ikke komposten (boksen ligger faktisk i klesskapet av lys- og temperaturgrunner, hihi) og så tar ikke mye tid.

Med eneste gang jeg har fått litt mer dreisen på det skal jeg dele fremgangsmåten med dere. Spoiler alert: det er dritgøy og dritenkelt!

 

 

5 // Nesten plastfri oppvask

Vi har en skrubb-børste (i vasken) som er laget av stål og et eller annet dyrehår, kluten er hjemmestrikket av bomull, kjøkkensprayen (i stålflasken) er laget av eddik og vann, oppvasksåpen (i gjenbrukt body lotion flaske) er hjemmelaget av løsvektprodukter,  vi har et såpestykke i stedet for flytende såpe, og stålull for tøffe jobber!

Min eneste utfordringer er plastsvampen! Jeg har prøvd og sy en og strikke svamper, men de absorberer ikke bra nok. Jeg søler så sykt mye når jeg tar oppvasken eller lager mat så jeg liker å ha noe som absorberer skikkelig. Kom gjerne med tips! I mellomtiden har vi en streng null-vaske-policy for svampen slik at den ikke slites ut med vasking (deig og kniver ass!).

 

6 // Investerer i gode verktøy for å enkelt å lage mat fra bunnen av

Hjemmelaget mat + ingredienser som er kjøpt i løsvekt = zero waste love!

Denne kjøkkenmaskinen gir meg et lite dytt i rumpa for å lage mer mat fra bunnen av. Jeg har også en pastarulle jeg kan henge på sånn at jeg kan jeg endelig lage pasta raskt og enkelt (oppskrift kommer snart!). Jeg har også kjøpe en juicepresser for å lage juice selv for eksempel.

Jeg har enten gått for litt dyrere kvalitetsmaskiner som forhåpentligvis kommer til å leve lenge, eller bruktmaskiner i bruktbutikker.

 

 

7 // Mindre kjøleskap for mindre strøm og mindre matsvinn

Vi er bare to, så vi fant ut at vi ikke har et behov for et stort kjøleskap. Med et lite kjøleskap sparer vi strøm, men vi er ogå litt flinkere på å ikke overfylle kjøleskapet med mat. I min erfaring betyr store kjøleskap matsvinn på grunn av liten oversikt, gjemt mat eller for mye mat.

Og så er det et brukt kjøleskap! 

 

 

8 // Torkerull er ut

Vi kjøper ikke tørkerull lenger og bruker bare håndkle. Planen er å sy mange små vaskbare «engangshåndkle» fordi kjæresten min føler han savner den følelsen å tørke/vaske hendene på noe flunkende rent. Hm, merker jeg ikke savner dette men skjønner greia.

 

 

9 // Ut med plast- og aluminiumsfolie

Her i skuffen har jeg byttet ut plast- og aluminiumsfolie med silikonlokk, bivoksark, sugekopplokk og stofflokk. Les mer om disse her og fremgangsmåte for å lage egne bivoksark her. Alle disse fungerer topp og jeg svarer ikke folie i det hele tatt!

 

 

10 // Tenker kreativt og hjemmelaget

Hvis jeg trenger å kjøpe noe nytt prøver jeg å finne en hjemmelaget løsning, helst hvor jeg kan gjenbruke ting og tang som ellers må kastes.

Paa det første bilde ser dere dorull kartong som jeg klipper opp og legger i et hjørne av kjøkkenskuffen sammen med en pen og lærertyggis – og voila jeg har ekstra miljøvennlig klistremerker for alle losvektkurkkene mine.

Jeg soler mye når jeg lager mat så jeg har alltid en kost eller mopp i hjørnet på kjøkkenet. Saa naar jeg kjøpte en mopp på bruktbutikk lagde jeg en vaskbar gulvklut med restegarn jeg hadde liggende i roteskuffen. Fungerer topp og ser strålende ut!

 

 

11 // Plastfri kjøkkenutstyr

Har man oynene ekstra åpne finnes det mange plasfrie losninger der ute. Her har jeg fem fem plastfrie boller som jeg elsker.

Fra første rad til venstre: bolle laget av “bambus” (ser ut som plast, men er ikke plast!), coconut bolle, bolle av boyd bambus. Andre rad fra venstre: bolle av strå, og bolle laget av resirkulert flettet reklameblad (ikke jeg som har laget den, I wish!).

 

 

12 // Syr det som trengs

Denne virker kanskje litt lite kjøkkenrelatert, men med denne kan jeg lage mye praktisk for kjokkenet for a unnga emballasje og plast. JEg har blant annet laget grønnsaksposer, kaffefilter og stofflokk. Mine neste prosjekt inkluderer handleposer, popcornposer og stofftorkerull. Sjekk pinterest for mer inspirasjon over alt man kan lage for kjokkenet selv!

 

 

NESTE STEG?

Mine neste maal paa zero waste from ten for kjøkkenet vårt er å være enda flinkere på alle jeg har nevnt, kanskje være flinkere på opplæring og skilting for at kjæresten også blir litt flinkere og dyrking av urter og alt annet som kan dyrkes hjemme.

Har dere andre forslag?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *