Sesongbasert mat

Et av mine hovedtiltak i mitt #bærekraftigmat proskjekt er å spise mer sesongbasert mat. Da sparer man planeten for masse unødvending transport, man respekter jorden sykluser og oppretholder som regel også god tradisjonsmat!

Er du usikker hva som er sesongens råvarer? Jeg foreslår at du tar en skjermdump av listen med novembers frukt og grønt sånn at du har den klar når du lager ukens matplan eller handler mat.

Husk at hvis du melder deg på nyhetsbrevet mottar du månedens liste med frukt og grønt i innboksen i din begynnelsen av hver måned – enkelt og greit! 🙂

Her under har jeg samlet alle oppskriftene som bruker sesongens råvarer. 

 

Høstens oppskrifter

Fermentering av surkål er kjempebærekraftig! I Norge er det veldig vanskelig å spise kortreist sesongmat hele året, men det du kan gjøre er å forlenge livet til det som er kortreist med fermentering slik at maten holder seg i månedsvis!

Hjemmelaget fermentert surkål til jul? Begyn nå!

40 minutter og 3-30 dager fermentering gir et middels stort Norges glass surkål
Grønnsaksrester er suppert til å lage buljong. Trikset er å fryse ned alle restene og koke de når du har nok til å lage en stor batch. 

Gjenbruk – fra søppel til hjemmelaget buljong!

Grønnsaksrester er supert til å lage hjemmelaget buljong. Trikset er å fryse ned alle restene og koke de når du har nok til å lage en stor batch. Alt kan fryses og nesten alt er godt i buljong. 
Denne suppen er veldig rask å lage. Det finnes mange varianter på rotgrønnsakssuppe - bare bruk grønnsakene du har tilgjengelig eller liker. 

Rotgrønnsakssuppe – enkel sesongbasert mat

ca. 20 minutter suppe til 4 personer
Deilig og enkel oppskrift på eplemost

Enkel hjemmelaget eplemos

15 min. tilberedning og 30 min. koking gir 2 små krukker med eplemos
Hei hei alle sammen! ? Da var min franske epleterte på plass på bloggen! ? Desserten jeg lager oftest!

Superenkel og lekker fransk epleterte

ca. 1 time  gir en liten og tykk epleterte, 24 cm i diameter

Pizzauken ep.5: Potet- og ricottapizza

Ja, jeg er litt gira på månedens matbloggutfordring hvor potet er tema, men nei, jeg skriver ikke om potetpizza bare på grunn av det! Potetpizza er kanskje nytt for en del der ute men det er slettes ikke uvanlig i Italia. Potetpizza er kjempegodt og den er garantert i mine topp tre pizzaer! Prøv det!

«Purée» – mammas franske potetmos

Når jeg snakker om mammas potetmos kaller jeg det «purée» fordi jeg synes norsk og fransk potetmos er veldig forskjellig. En norsk potetmos er fastere og grovmost, en fransk potetmos er ganske bløt og finmost. Og er det en liten potetklump i en fransk potetmos får den terningskast 0 i mine (halvt) franske øyne! 

Italienske potetgnocchi – smelter på tunga!

YES! Mia fra Green Bonanza har lansert en oppskriftsutfordring for matbloggere hvor en ingrediens er i fokus måned. Forrige måned var det da altså Green Bonanza som valgte ingrediensen og det var beter. Jeg fikk ikke desverre ikke delt noen oppskrifter med beter fordi jeg ikke liker beter, MEN utfordringen fikk meg til å prøve mye nytt ogLes mer

Kremete blomkålsuppe og rask korianderolje

Jeg er et suppemenneske! Når det er kald ute prøver jeg alltid å ha minst en suppemiddag per uke. Jeg er også en frysepinne, så det vil si at jeg lager supper nesten hele året rundt! Her har dere en enkel blomkålsuppe med en liten koriandervri. Jeg synes blomkål og koriander er en super komboLes mer

Saftig eplekake med kokos

Yes! Nå er eplesesongen i gang! Epleterte og eplekake er mine to favoritt epledesserter og her har du en av de! Denne eplekaken har litt revet kokosmasse og jeg synes det er en superdeilig kombo!

Gresskarsuppe til middag?

Nå er det suppetid! Gresskarsuppe er helt klart en av mine favorittsupper! Jeg får en skikkelig deilig høstfølelse av det. Denne oppskriften gir deg en kremete suppe med en knæsj orange farge. Mitt serveringstips er å servere det med en mild olivenolje, toppet med litt basililum og ferskt brød med smør som tilbehør. Nam! 

Kremete gulrotsuppe med chilli og linser

Ta i mot høsten med åpne armer med en deilig og kremete gulrotsuppe med chilli og linser! Den er litt spicy så man for en god og varm følelse nå som kulden snikker seg innpå. Supper krever også egentlig mindre innsats enn man ser for seg – bare litt hakking, litt koking og litt miksing! 

Veggis drømmefrokost: Hash browns benedict!

Ok, nå som jeg er blitt vegetarianer var det på tidet å finne en digg frokost som kan fylle tomrommet til egg- og baconfrokosten. For å nå egg- og baconhøydene måtte den ha noe fett, noe crunchy og noe flytende digg saus. Da ble det denne hash browns benedict! Denne er en ren nytelse! Den tar litt mer tidLes mer

Italiensk og vegansk gresskarrisotto

Nå kommer høsten og da er tid for gresskar! Youhou! Jeg tror nok det kommer en del gresskaroppskrifter fremover nå for å si det sånn… Gresskarrisotto passer veldig fint som forrett synes jeg men jeg tar det ofte gjerne som en middag også. Det tar rundt 50 minutter å lage men hust at mye av detLes mer

Vegansk persillepesto for en grønnere hverdag

Jeg lærte denne oppskriften på en økologisk gård jeg jobbet på i Italia og bruker den veldig ofte, senest i går faktisk! Pesto er jo så enkelt å lage selv at det blir litt dumt og trist å kjøpe den i butikken når det er så mye rart tilsatt. Så hver gang jeg finner billigLes mer