«Purée» – mammas franske potetmos

Når jeg snakker om mammas potetmos kaller jeg det «purée» fordi jeg synes norsk og fransk potetmos er veldig forskjellig. En norsk potetmos er fastere og grovmost, en fransk potetmos er ganske bløt og finmost. Og er det en liten potetklump i en fransk potetmos får den terningskast 0 i mine (halvt) franske øyne! 

De fleste fransek hjem jeg vet om har faktisk et eget kjøkkenverktøy kun for å lage potetmos: en potetpressemaskin. Jeg har ikke min tilgjengelig akkurat nå for å vise dere, men dere kan se et eksempel av det her. Når jeg ikke har potetpressen min moser jeg potetene gjennom en sil og det fungerer helt fint det og.

En annen stor forskjell hvis jeg har forstått det riktig er at man ikke bruker egg i potetmos i Norge (?). Alle franskmenn bruker ikke egg i potetmos men en god del gjør det. Jeg synes det gir en ekstra god smak og kan ikke klare meg uten egg i potetmos!

Jeg må bare nevne at potet er tema i denne månedens oppskriftsutfordring for matbloggere. Søk #oppskriftsutfordringen på instagram og finn mye bra potetinspirasjon. To oppskrifter jeg har funnet som jeg vil prøve er potetgalette fra Bord for to og rosebørek med potetfyll fra Et kjøkken i Istanbul. Jeg anbefaler å ta en titt på begge matbloggene – mye godt der!

 ca 30 minutter koketid og 10 minutter tilberedning
 potetmos for 3-4
 nødvendig utstyr: sil eller potetpresse

DU TRENGER

♥ ca 600 g poteter (≈ 3-4 poteter)
♥ 1 ts salt
♥ ca 100 g melk
♥ 2 egg
♥ 1-2 ss smør

♥ Eventuelt: en god håndfull revet ost (blandes inn til slutt)

SLIK GJØR DU

  1. Kok potetene til de er ordentlig møre. Mine trengte 30 minutter men dette kan variere veldig. Du vet de er klare når du kan stikke en gaffel gjennom uten å ha noe mostand.
  2. Potetene skal være finmost. Det beste alternativ er å helle potetene over i en sil og bruke en silikonsleiv til å mose de gjennom. Se bilde under.
  3. Legg til salt, 100 g melk, 2 egg og 1 ss smør –  alle en av gangen. Bland godt til hver ingrediens er godt inkorporert før du legger til neste ingrediens. Når alt er godt blandet er det opp til deg til å se om konsistensen og smaken er som du ønsker den. Hvis den er for fast, legg til litt melk. Hvis smaken er litt kjedelig, legg til smør.
Potetmos kan lett varmes opp i mikrobølgeovnen! Når jeg lager potetmos som tilbehør til middagen pleier jeg å lage den når jeg har tid og lar den den stå. Når resten av middagen er klar kjører jeg den 1-3 minutter i mikrobølgeovnen.

Bon appétit!

img_2871-version-2


Fristet dette? Så kult! Kanskje du har lyst til å følge Klar, ferdig, visp! på Facebook eller Instagram da? Da blir jeg innmari glad!

Og har du prøvd en oppskrift fra bloggen? Awesome! Send bildet og navn til pia@klarferdigvisp.no og så poster jeg bildet på slutten av oppskriften til inspirasjon for andre! Eller del gjerne bildet på instagram med emnekraggen #klarferdigvisp.


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *