Pizzauken ep. 3: Pizzatopping – triks og forslag

Hei hei og velkommen til PIZZAUKEN episode 3! I episode 1 var det fokus på pizzadeig, episode 2 på pizzasauser og nå er det fokus på pizzatopping. Resten av PIZZAUKEN vil være oppskrifter på spesifike italienske pizzaer, så følg med!

I denne episoden ønsker jeg å inspire deg til å finne på din egen pizza med italiensk vri! Det enkleste for å lage pizzaen sin med en italiensk pizza er å følge triks #1. Men borsett fra det er det mye man kan være kreativ på!

Dette er en vegetarblogg så jeg kommer ikke til å komme med kjøttforslag men jeg må bare nevne at mange pizzaer i Italia er uten kjøtt. Jeg elsker hvordan italienere bruker lite kjøtt. Mye av mattradisjonene stammer fra en tid hvor Italia var et fattig land og mye av maten kalles for «cucina povera», altså fattig mat. Uansett, poenget mitt er at dette inlegget holder seg veldig tro til italienske tradisjoner selv om det ikke er kjøtt her.

Italienske toppingtriks

Triks #1

Bruk få ingredienser og lite av hver. Noen liker amerikanske tykke pizzaer med alt mulig som topping og det er greit, men hvis du sikter på en pizza med italiensk vri må man ha selvkontroll å holde seg til få ingredienser. Og ikke nok med få ingredienser, lite av hver. Du trenger ikke å ha absolutt alle ingrediensene i munnen samtidig. Fordel topping i klatter rundt, ikke et tynt og perfekt jevnt lag.

Triks #2

Bruk lite men god ost. En god ost finnes skjeldent ferdigrevet! Gå til en god ostebutikk og se hvor mange ferdigrevede oster du finner der. Ikke så mange ville jeg tro! De fleste ferdigrevede oster har ingen smak og har mange mistenksomme ingredienser. En vannlig misforståelse er at absolutt hele pizzaen må være dekket av revet ost, men en god og fersk ost vil smelte og spre seg på hele pizzaen. Bruk for eksempel en fersk mozarellaball (eller mindre) som du river i mindre biter og spre den rundt i klatter. Den vil da smelte og bre seg ut og dekke hele pizzaen. 

Triks #3

Avslutt med ost. Jeg er litt usikker på hvorfor det er sånn men alle italienere jeg kjenner gjør det sånn så da må det være en god grunn til det! Borsett fra å stole blindt på italienere så gjør jeg det for å få en indikator på om pizzaen er klar. Har du et tynt lag med topping vet du at pizzaen er klar når osten har smeltet godt og begynner så vidt å bli gylden.

Triks #4

Tørk ingrediensene og eventuelt forstek de i en panne for å ungå en våt og seig pizza. Skivede tomater og squash skal for eksempel tørkes på papir i 10 minutters tid med litt salt. Bruker du sopp er det fint å steke den litt i pannen før den legges på pizzaen. 

Triks #4

Hold deg til en eller to typer krydder eller urter. Når jeg går på en pizzabuffet (eller de få gangene burde det egentlig stå) i Norge synes jeg alle typer pizza smaker litt likt. Alle har drøssehvis med lik pizzakrydderblanding så da smaker nesten alle likt synes jeg. Hvis du ser på en pizzamenu i Italia vil hver pizza ha kun en type krydder eller urte. Jeg har forresten aldri sett ferdigblandet pizzakrydder i Italia. 

For å avslutte med noe morsomt kan jeg nevne at jeg har sett med mine egne øyne, (gjentatt ganger) italienere bli uvenner med fremmede på grunn av pizzakrydder. Lite tips: hvis du er så heldig at en italiener lager hjemmelaget pizza for deg, ikke legg til noe etter servering! Ikke pizzakrydder og for guds skyld, ikke ketsjup!

Forslag til pizzatopping

Her har du en liste med forslag til pizzatopping som er hentet fra italienske matkultur. Ananas er dermed ikke med her. Husk at for en italiensk pizzastil: bruk en ingrediens fra alle kategorier bortsett fra topping hvor du kan ha opp til tre valg. Selvkontroll og gode råvarer er helt klar hemmeligheten til italienske pizzaer!

Kategoriene er listet opp i samme rekkefølge som en pizza skal bygges opp.

Pizzasaus

(se forrige episode av pizzauken for mer detaljer)

  • Tomat passata
  • En fersk raspet tomat
  • Rømme
  • Kremost
  • Ricotta

Topping

Nesten alle ingrediensene bør skjæres i tynne skiver og husk triks #4 for alt som er litt vått.

  • Tomater
  • Sopp
  • Oliven
  • Squash
  • Potet
  • Løk
  • Hvitløk
  • Artisjokk

Pizzakrydder

Alt skal helst være ferskt hvis det er tilgjengelig og tilsettes til slutt etter steking (se under). Men hvis du bruker tørre krydder og urter skal det brukes nå, altså mellom topping og ost. Legger du det på toppen kan det risikere å «brenne» litt og miste den gode smaken.

  • Basilikum
  • Oregano
  • Rosmarin
  • Salvie
  • Timian

Ost

  • Mozarella
  • Blåmuggost, gjerne italiensk som gorgonzola
  • Provolone
  • Ricotta
  • Parmeggiano
  • Pecorino

Etter steking

  • Rukkola
  • Fersk basilikum
  • Fersk rosmarin
  • Olio piccante: dette er en olivenolje blandet med hele chilli som har stått en stund. Dette finner man i alle restauranter i Italia hvis man spør om det og det er som regel skikkelig futt i de! I Norge bruker jeg chilliolje fra Oliviers & co i stedet og det fungerer helt fint.

Program for PIZZAUKEN:

  • Episode 1 – mandag: Pizzadeig – triks og oppskrift
  • Episode 2 – tirsdag: Pizzasauser – tre alternativer til pizzasaus
  • Episode 3 – onsdag: Pizzatopping – rekkefølge, forbredelser og tips
  • Episode 4 – torsdag: Oppskrift på klassisk sopp- og tomatpizza
  • Episode 5 – fredag: Oppskrift på potet- og ricottapizza
  • Episode 6 – lørdag: Oppskrift på squash- og mozarellapizza
  • Episode 7 – søndag: Oppskrift på ostepizza

pizzaukecollage2


Fristet dette? Så kult! Kanskje du har lyst til å følge Klar, ferdig, visp! på Facebook eller Instagram da? Da blir jeg innmari glad!

Ønsker du å få diggge oppskrifter på mail annenhver fredag kanskje? Meld deg på nyhetsbrevet og få de beste oppskriftene som har kommet på bloggen i løpet av de to siste ukene. Jeg garanterer ingen spam og å ikke videreformidle mailadressen din.


5 thoughts on “Pizzauken ep. 3: Pizzatopping – triks og forslag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *