Pizzauken ep. 2: tre alternativer til pizzasaus

Yes da var det klart for episode 2 i PIZZAUKEN! I går var det fokus på pizzadeig og i dag er det fokus på pizzasauser. 

Som dere kommer til å legge merke til så har jeg ingen oppskrift på «pizzasaus» – altå en sånn saus man koker selv og hvor man legger til krydder. Det gjorde jeg før i tiden men etter å ha reist en del i Italia har jeg lært at det er feil. Man skal heller ikke kjøpe det som heter «pizzasaus» på butikken. De inneholder masse sukker og salt, æsj! 

Hvorfor skal man ikke lage en pizzasaus? Jo fordi en pizzasaus skal kun bidra med en god og ren smak av tomat. Et av de viktigste triks jeg lærte i Italia angående pizzaer er å holde seg til minst ingredienser som mulig. Man skal ikke ha 4 krydder og urter i sausen og derretter 4 igjen som pizzakrydder på toppen av pizzaen. Hver pizza skal inneholde få ingredienser men gode ingredienser. Italienere er gode på «kvalitet fremfor kvantitet».

Passata, en italiensk klassiker

image-5-version-2Alle familier jeg besøkte i Italia brukte passata som pizzasaus. Tomat passata er solmodne tomater som er kokt og silt for å ungå kjerne, frø og skall i sausen. En passata har da ingen salt og krydder og det passer ypperlig til pizza fordi du har en nøytral base.

Oppskrift: for en pizza trenger du ca 3 spisesjeer med tomat passata. Italienere blander det gjerne med en klype salt og en liten spisesjee olivenolje.

Raspet fersk tomat

image-3-version-2Dette alternativet er min favoritt for tiden! Dette går raskt og fungerer veldig bra siden jeg alltid har tomater hjemme. Jeg får med meg all digg tomatjuice og kvitter meg med skallet i samme slengen.

Oppskrift: Bruk en stor tomat per pizza. Skjær tomat i to på langs og rasp med et vanlig rivjern helt til du når skallet. Kast skallet. Sleng på en klype salt og eventuelt en spisesje olivenolje med tomaten! Det var det!

Rømme, ricotta eller hvit kremost

image-4-version-2Dette er også en super variant. Men, jeg må bare nevne at dette alternativet ikke er så italiensk. Jeg har det allikevel med fordi det er så godt og synes at du må prøve det ut. Ricotta er absolutt min favoritt men rømme og andre oster fungerer og.

Oppskrift: Det viktigste er at det er litt «smørbart». Bruk ca 3 spisesjeer og fordel jevnt ut.


Program for PIZZAUKEN:

pizzaukecollage2

 

5 thoughts on “Pizzauken ep. 2: tre alternativer til pizzasaus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *