Pizzauken ep. 1: pizzadeig – oppskrift og triks

For et par år siden var jeg så heldig å reise og bo i Italia i 8 måneder. Jeg fikk lært så utrolig mye om italiensk matlaging! En av tingene jeg fikk lære var hvordan italienere lager pizzaen sin hjemme. Så nå har jeg samlet opp alle triks og oppskrifter for dere og samlet alt i en PIZZAUKE her på bloggen.

De tre første episodene vil ha fokus på deig, saus og topping. Disse tre første innleggene har oppskrifter men vil ha aller mest fokus på triks og hemmeligheter jeg har lært for at du skal kunne lage din egen pizza akkurat som du liker den.

I første episode av pizzauken er det fokus på pizzadeig! Hjemmelaget pizzadeig er ikke så vanskelig å lage som man skulle tro og mitt største ønske er at alle lager sin egen pizzadeig i stedet for å kjøpe den! Ingredienslisten er også veldig kort og sjansen er veldig stor for at du allerede har alt du trenger!

Alle italienere lager pizzaen sin forskjellig men her har jeg samlet triksene som dukket nesten alltid opp. Jeg vil også nevne at restauranter i italia lager pizzaene veldig annerledes siden de har supervarme steinovner (det er drømmen det!). I et hjemmekjøkken er det andre forhold så man må tilpasse seg litt.

3 viktigste triks for pizzadeig

Triks #1

Glem kjevle og mel – bruk olje og hendene til å flate ut deigen! Dette lærte jeg av en klassisk «mamma italiana» som er utrolig flink på kjøkkenet. Hovedfordelen er at deigen får en ekstragod smak og tørker ikke ut under stekingen. Andre fordeler er at du kan bruke en ganske bløt deig uten å få klistreproblemer og du får heller ingen hull i deigen når du kjevler den ut.

Triks #2

Alltid forstek deigen før du har på resten av ingrediensene! Du har kanskje lagt merke til at din favoritt pizzasjappe ikke gjør det – så hvorfor skulle du gjøre det? Pizzasteder bruker profesjonelle ovner, som regel steinovn, hvor temperaturen har en stabil temperatur på svimlende 350ºC. Med undervarme i tillegg. De fleste kjøkkenovner kan ikke det. Så hvis du steker deig og topping samtidig vil ikke alt stekes like bra. 

Triks #3

Forstek på maks varme! Og har du muligheten til det: stek med undervarme, på nederste rille og med viftefunksjonen. Som sagt så er en kjøkkenovn veldig forskjellig fra en ekte pizzaovn så her gjelder det å reprodusere forholdene som man kan.

Triks #4

Et annet italiensk triks ligger i valget av hvetemel. Alle italienere bruker en hvetemel kalt «farina – tipo 0». Nå er vi heldige nok til å få tak i det i Norge og så dette anbefaler jeg!

Oppskrift

litt under 10 minutter tilberedning, ca 1 time heving og 5-8 minutter forsteking
gir pizzadeig for en mellomstor rund pizza

DU TRENGER

♥ 250 g hvetemel (farina tipo 0)
♥ ½ pakke tørrgjær eller 25 g fersk gjær
♥ 1 ts salt
♥ 200 g vann
♥ 3 ss olivenolje
♥ olivenolje for «kjevling»

Får en sunnere variant bytt ut halvdelen av hvetemelet med sammalt mel.

SLIK GJØR DU

Denne deigoppskriften gir en middels tynn/tykk deig. Altså ikke en tykk amerikansk deig, men heller ikke en syltynn deig. For en tynnere pizzastil kan du kutte ned til 150 g vann.

 1. Bland mel, tørrgjær og salt i en stor bolle. Bruker du fersk gjær, bland gjær i neste steg med vann.
 2. Legg til vann og olivenolje og elt godt i ca 5 minutter. Du har da en ganske bløt deig men det er helt normalt.
 3. Dekk bollen med plastfolie eller lokk og sett til heving i ca 1 time. Ha bollen på et lunt sted, ved en ovn eller på et gulv med varmekabler er perfekt.
 4. Bruk olivenolje og hendene til å spre ut deigen.
 5. Fortek på maks varme i ca 5-8 minutter. Det er litt vanskelig å si eksakt steketid siden hver og en ovn kan ha forskjellig makstemperatur. Du vet den er klar når det har dannet seg en skorpe og begynner så vidt å få en gylden farge.

Program for PIZZAUKEN:

 

pizzaukecollage2

 

Pizza Dough
Write a review
Print
Ingredients
 1. 250 g flour
 2. 200 g lukewarm water
 3. 1 pack of instant yeast or 25 g fresh yeast
 4. 1 pinch of salt
Instructions
 1. Mix the dry yeast, salt and flour together.
 2. Add the lukewarm.
 3. Cover with a towel and let the dough rise for around 1 hour.
 4. After one hour it should have risen quite a lot and be ready to spread out.
 5. Use olive oil and your hands to spread out the dough. This will add taste to your pizza.
 6. Preheat the dough without any topping for about 5-8 minutes at max heath. You know it is ready when is has formed a crust and it starts to turn golden.
Klar-ferdig-visp! http://www.klarferdigvisp.no/

5 thoughts on “Pizzauken ep. 1: pizzadeig – oppskrift og triks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *