Orientalsk tabbouleh aka. semulegrynsalat

Orientalsk tabbouleh er en fantastisk god og frisk semulegrynsalat! Den kanskje mest kjente versjonen av tabbouleh i Norge er den som kommer fra Syria og Lebanon og lages med bulgur. Det som man kaller en orientalsk tabbouleh stammer fra Nord-Afrika og lages typisk med couscous, altså semulegryn. I Frankrike har vi hatt mye innvandring fra Nord-Afrika, og med innvandring kommer det mye god mat som da for eksempel tabbouleh! Denne versjonen av tabbouleh er blitt ganske utbredt i Frankrike og jeg har sett denne typen tabbouleh blitt kalt fransk tabbouleh noen ganger.

Denne oppskriften har jeg fra mamma og den har alltid vært populær i selskap. Dette er ofte mitt bidrag til en alle-tar-med-noe-middag. Det som er spesielt med mammas oppskrift er at couscousen ikke kokes med vann men «heves» med eddikk. Dette gir en ekstra god smak og tar bort risikoen til å overkoke semulegrynet. Det høres kanskje ut som litt vel mye eddikk men av en eller annen grunn blir aldri eddikksmaken for sterk.

Tabbouleh fra midt-østen blir som regel laget med persille og orientalsk tabbouleh blir laget med mynte. Min familioppskrift bruker hverken av delene men det må dere gjerne legge til hvis dere føler for det.

Tabbouleh kan lagres lenge i kjøleskapet – jeg har det noen ganger i kjøleskapet opptil en uke.

 15 minutter tilbredning og 2 timer avkjøling
gir en stor salat til minst 6 personer

DU TRENGER

♥ 400 g semulegryn*
♥ ca 300-400 g hvit eddikk
♥ 3 tomater
♥ ½ agurk (≈ 200 g)
♥ 3 vårløk
♥ 4 ss olivenolje med sitronsmak**
♥ salt og pepper

*også kalt couscous hos innvandrerkjapper, kommer da ofte i flere størrelser og jeg anbefaler mellomstor størrelse

**kan byttes ut med vanlig olivneolje men bytt da noen spisesjeer av eddikken med sitronsaft

SLIK GJØR DU

  1. Hell over semulegryn i en stor bolle og legg til 200 g eddikk. Bruk en stor bolle fordi semulegrynet vil heve veldig.
  2. Skjær opp tomater og agurk i veldig små biter. Hell over i bollen og bland godt.
    Pass på å få med deg alt juicen fra tomatene og agurken for ekstra smak.
  3. Skjær opp vårløk i tynne skiver og hell over i bollen.
  4. Semulegrynet burde allerede ha hevet en del nå. Tilsett resten av eddikken men se ann hvor mye du trenger faktisk å legge til. Hvis grønnsakene var veldig saftige trenger du kanskje litt bare 100 g ekstra.
  5. Tilsett salt, pepper og olivenoljen med sitronsmak til slutt. Det er veldig viktig å ikke tilsette olivenoljen tidligere. Hvis du blander oljen inn tidligere vil den danne et lag rundt semulegrynet og hemme hevingen.

Bon appétit!


Fristet dette? Så kult! Kanskje du har lyst til å følge Klar, ferdig, visp! på Facebook eller Instagram da? Da blir jeg innmari glad!

Og har du prøvd en oppskrift fra bloggen? Awesome! Send bildet og navn til pia@klarferdigvisp.no og så poster jeg bildet på slutten av oppskriften til inspirasjon for andre! Eller del gjerne bildet på instagram med emnekraggen #klarferdigvisp.

 


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *