Klassiske sauser #1: enkel majones

«Klassiske sauser» er min nye mini-serie på sausoppskrifter. Sauser kan alltid løfte opp en enkel og trøtt middag så mitt nye mål er å mestre alle de klassiske sausene! Da snakker jeg veldig varierende sauser: béchamel, aoili, brunsaus, tomatsaus, vaniljekrem… Har du noen du kanskje vil legge til? Skriv det i kommentarfeltet!

Når det kommer til majones og andre sauser vil jeg bare oppmuntre til å se på ingrendienslisten til de du får kjøpt på butikken … blir du ikke litt skremt da? Spesielt hvis du sammenligner med hjemmelagde oppskrifter. Ferdiglaget sauser har skremmende mange og ukjente ingredienser og det er en av grunnende jeg vil mestre hjemmelagde sauser. Og så er det så mye sukker og salt i de ferdiglagde sausene!

Jeg har laget hjemmelaget majones i alle år helt til majones-forbannelsen slo meg! Jeg fikk lyst til å prøve meg på forskjellige fremgangsmåter som stavmikser-majones. Og da var det et år hvor jeg ikke fikk det til lenger – den skilte seg hver gang eller tyknet aldri. Men nå har jeg lært, som Rema 1000 sier det så godt: det enkle er ofte det beste! Nå har jeg kuttet ut stavmikseren og vispen, jeg går får en god gammeldags blanding med skje! Det tar jo egentlig ikke så mye ekstra tid og virker ganske bra.

Tilbredningstid: 5-10 minutter
Gir: rundt 150g majones

ingredienser rectangel

♥ 1 ts fransk sennep, romtemperert
♥ 1 eggeplomme, romtemperert
♥ 1/2 ts salt
♥ 1 ts hvit eddikk, romtemperert
♥ 100g solsikkeolje, romtemperert

NB! Det er viktig at alle ingrediensene har omtrent samme temperatur. Jeg har for eksempel alltid romtemperert egg, olje og eddikk, men ikke sennep. Og da drar jeg den så langt at jeg legger sennepen 5 mikrosekunder i mikrobølgeovnen. Og husk og bruke en romtemperert beholder – ikke en god og varm bolle som kommer rett ut fra vaskemaskinen for eksempel!

Tips: Er man glad i litt sitronsmak i majonesen som meg kan du bytte ut eddikken med sitronsaft. Eller min favoritt, legge til en spiseskje grønn sitronolje (som du kan få tak på Oliviers&co), namme nam!

slik gjør du rectangel

 1. Bland eggeplomme, salt og sennep i en liten bolle med en skje eller gaffel.
 2. Tilsett først omtrent en spiseskje olje i en tynn stråle. Bland godt helt til oljen er godt inkorporert. Derreter blander du en skje til og blander godt. Så kan du gradvis øke antall skjeer som du blander av gangen. Det er veldig viktig og ikke legge til for mye olje av gangen.
 3. Avslutt med å legge til eddikken. Null panikk, det er helt normalt at den bleker majonesen litt.

 

Bon appétit!

 

Fristet dette? Følg gjerne Klar, ferdig, visp! på facebook eller instagram! Da blir jeg veldig glad!

Og har du prøvd en oppskrift fra bloggen? Så kult! Send bildet og navn til pia@klarferdigvisp.no og så poster jeg bildet på slutten av oppskriften til inspirasjon for andre! Eller del gjerne bildet på instagram med emnekraggen #klarferdigvisp.

 

Simple homemade mayo
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Prep Time
10 min
Ingredients
 1. 1 ts mustard, at romtemperature
 2. 1 egg yolk, at romtemperature
 3. 1/2 ts salt
 4. 1 ts white vinegar, at romtemperature
 5. 100g sunflower oil, at romtemperature
Instructions
 1. Mix the egg yolk together with the mustard and salt with a spoon or fork.
 2. Start by adding only one spoon of sunflower oil. Once it's well incorporated, add some more, one spoon at a time.
 3. Once all of the oil is integrated, add the vinegar.
 4. Bland eggeplommen og sennepen i en liten bolle med en skje eller gaffel.
Notes
 1. If you like a bit of acidity in your mayo, exchange the vinegar with a spoon or two of lemon juice.
Klar-ferdig-visp! http://www.klarferdigvisp.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *