Italienske potetgnocchi – smelter på tunga!

YES! Mia fra Green Bonanza har lansert en oppskriftsutfordring for matbloggere hvor en ingrediens er i fokus måned. Forrige måned var det da altså Green Bonanza som valgte ingrediensen og det var beter. Jeg fikk ikke desverre ikke delt noen oppskrifter med beter fordi jeg ikke liker beter, MEN utfordringen fikk meg til å prøve mye nytt og det var gøy. Jeg sier YES nå fordi denne måneden har Ina fra Mat på Bordet utfordringsstafetten og denne måneden er det poteter som er i fokus! Jeg ELSKER poteter!

Sjekk link her for å se mange kule beteoppskrifter Green Bonanza har samlet fra forrige utfordring. For å følge med på denne månedens potetutfordring, følg med på #oppskriftsutfordringen på instagram! Mat på Bordet har åpnet ballet det hele med en kul oppskrift på ovnsbakte poteter i panne.

Over til min potetopskrift. Jeg vil begynne med å nevne at gnocchi uttales «niåkki», ikke «G-nåkki» eller noe annet. Hvis du ikke har prøvd hjemmelagde gnocchi så må du prøve det. Er de laget riktig så er det nesten så de smelter på tunga – DEN følelsen!

ca 30 min (avhengig av koketid på potetene) og ca 30 minutter tilberedningstid
gir middag for 2 personer
Ikke vær skremt av lengden eller tiden på oppskriften – den er lang mest fordi jeg kommer med tips. Teknisk sett kunne oppskriften vært: bland kokte og moste poteter med resten av ingrediensene. Kutt deigen i små biter og kok i 3 minutter.

DU TRENGER

♥ 100-150 g hvetemel
♥ 500 g poteter (≈ 2 store poteter)*
♥ ½ egg
♥ 1 ts salt

*gamle og/eller melete poteter er et bra valg

gnocchi-collage

SLIK GJØR DU

  1. Kok potetene (med skall) helt til de er ordentlig gjennomkokte. Skjær de gjerne opp i flere deler mindre for raskere koking.
  2. Hell potetene over i en sil og ta av skallet.
  3. Sett silen over en bolle og bruk en silikonsleiv til og dytte potetene gjennom silen. Hvis du har noe annet utstyr for å lage potetmos, bruk gjerne det så lenge du sørger for å kvitte deg med alle klumper.
    Prøv å være så kjap som mulig med å skrelle og mose poteter. Jo varmere de er, jo lettere vil de inkorporeres med de andre ingrediensene.
  4. Tilsett et halvt vispet egg, salt og mel til potetene og bland godt. Begynn med 100 g mel. Avhengig av potetsorten vil ikke det være nok så da kan du legge til litt mer. Du vet de har riktig konsistens når du har en deig som ikke klister altfor mye og som er litt seig. I min erfaring har jeg gått opp til 170 g mel men aldri mer.
  5. Siden deigen skal være bitte litt klistrete må du dynke hendene i mel og spre et tynt lag med mel på arbeidsoverflaten for å lagge gnocchiene.
  6. Kok opp vann med en klype salt i en bred kjele eller i en dyp stekepanne
  7. Del deigen i mindre deler (6-8 deler) og rull ut til pølser som på bilde. Kutt deretter i mindre biter med hjelp av en kniv eller lignende. Hvor store du vil ha de avhenger av hvordan du liker det. Jeg bruker som regel to fingre som mål men de kan godt være mindre.
  8. Lager jeg gnocchi for meg selv bare kaster jeg de i kjelen som de er, men hvis du har gjester kan du godt trille gnocchiene mellom håndflatene slik at de får en avlang og rund form. Pass uansett på at de er dekket med et tynt lag med mel.
  9. Har du ekstra tid kan du la gnocchiene sitte å lufte seg i en halvtime slik at de får en tynn skorpe. De vil da bevare formen bedre under koking og ungå å klistre seg til hverandre. Du kan bruke den halvtimen på å lage sausen til gnocchiene for eksempel. Hvilingen kan også sløyfes – det gjør ofte jeg.
  10. Kok gjerne i to omganger fordi gnocchiene skal helst ikke røre hverandre slik at de ikke klister seg i kokeprossesen. De er klare utrolig fort, ca 2-4 minutter. Hvis det er første gang du lager gnocchi er det letteste å koke en alene først i 3 minutter og så kjenne på tyggemotstanden og se om du er fornøyd. En generell regel er at de er klare når de flytter opp på overflaten.
  11. Hell forsiktig i et dørslag og server med ønsket saus.

Serveringsforslag

Det enkle er ofte det beste, så min favorittrett med gnocchi er en enkel tomatsaus, god parmesan og basilikumsblader. Når jeg sier enkel tomatsaus mener jeg det! Jeg bare varmer opp et glass med passata, altså kokte tomater og silte tomater (finnes på de fleste matbutikker) med litt salt.

Men ellers er det ingen begrensninger på sausen! En kremete carbonara-lignende saus kanskje? 

Oppbevaring

Personlig synes jeg ikke gnocchi er så bra til oppbevaring. De blir veldig elastiske og tyggete når de varmes opp to ganger. De kan i hvertfall ikke oppbevares i kjøleskapet før de er stekt! Den feilen har jeg gjort før – da ender du opp med en boks gnocchisuppe dagen etter.

Det beste skal være å fryse de ned før koking. Spre de ut på et brett slik at de ikke røre hverandre og frys de ned. Når de fryst kan du samle de i en boks eller pose slik at de tar mindre plass. Kok de opp direkte fra fryst tilstand. Jeg har personlig ikke prøvd dette men har lest at flere har prøvd seg på det og var fornøyd med det. 

Bon appétit!

 

img_2901-version-2


Fristet dette? Så kult! Kanskje du har lyst til å følge Klar, ferdig, visp! på Facebook eller Instagram da? Da blir jeg innmari glad!

Ønsker du å få diggge oppskrifter på mail annenhver fredag kanskje? Meld deg på nyhetsbrevet og få de beste oppskriftene som har kommet på bloggen i løpet av de to siste ukene. Jeg garanterer ingen spam og å ikke videreformidle mailadressen din.


 

Italian style Gnocchis
Write a review
Print
Ingredients
  1. 100-150 g flour
  2. 500 g potatoes*
  3. 1/2 egg
  4. 1 pinch of salt
  5. *For the choice of potatoes, the more floury and older they are, the better it is. I used some old amandine potatoes and it worked very fine.
Instructions
  1. Boil the potatoes with their skin on. Once they are well cooked and you can tell they are soft when you put a fork in them, you can take the out and peel the skin off.
  2. Now, let’s squeeze, grate or mash! Just use whatever kitchen equipment you have to obtain a mash of potatoes. I used a normal kitchen grater. Try to be as fast as possible, because the faster you’ll be, the hotter the potatoes will be and that’s better for the ingredients to incorporate together later.
  3. Now, just spread out the mashed potatoes on a table in a volcano form more or less, and then add the flour, a half beaten egg and a good pinch of salt.
  4. Work with it until you obtain an even dough, but not too much or it will get too elastic. It’s easier to do it on a table than in a bowl, cause then you can work the dough more easily. Once you have your dough, cut it in 4 so it will be easier to roll it out.
  5. So roll the 4 pieces unto long sausages and start cutting it them small pieces of about 2 cm.
  6. Tip: you can also make gnocchini with the same dough, which are mini-gnocchis that are round and small as chikpeas. Just cut them in smaller pieces and roll them on the table so they get a nice round shape.
  7. For this next step the Italians have their own little gnocchi boards to shape them, but if you don’t have it you can use a fork, or don’t do it at all as it’s only for decorative use. But if you do have it, flour the board, and then roll the dumpling in the board while pressing your thumb in it. And if you use a fork, just slightly press the dumpling with the fork.
  8. Once you’ve shaped them, spread them out on a floured table or board. Then let them rest for 20-30 minutes. This is a very important step for the gnocchis because they have to cool down and also dry a little bit on the surface and get a small crust so they’ll keep their shape while they boil. But, if they rest for longer they may develop to much of crust, so attention to the time.
  9. This is the perfect time for you to prepare the sauce by the way, because once they’re boiled they are ready!
  10. Boiling
  11. Boil them in a big casserole so they’re not all on top of each other. And with salt of course. You can stir it a little bit during the boiling, but not too much, if not they will loose their shape… and who would want that after so much work! They only need to boil for around 3 minutes. You’ll know they’re ready when they float up to the surface. At last, avoid to drain them in a strainer, you rather use a slotted spoon, again for the sake of their shape. Then you can put them directly in the pan with the sauce you’ve already prepared during the 20-30 minutes of rest.
  12. Conservation
  13. Gnocchi are a fresh product, so you either need to eat them right away, or you can freeze them. If you’d put them in the fridge they would only risk to darken and get hard, so don’t keep them in the fridge. To freeze them you need to spread them out on a floured tray so they don’t stick to each other. Once they are completely frozen down, you can put them in plastic bags to save place in your freezer. And when you need them again just boil them as explained earlier, maybe a little bit longer, but again, you’ll know they’re ready when they float.
  14. Dinner tips
  15. So now that you have the gnocchis, what sauce can you use?
  16. A simple tomato sauce with parmesan; alla bolognese; with gorgonzola! yum yum yum…; a simple butter sauce; a cream sauce; or alla sorentina…
Klar-ferdig-visp! http://www.klarferdigvisp.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *