Hjemmelaget bivoksark – bye bye plastfolie!

20 min prep + 5 min/ark
gir 1 ark (30x30cm)

 

Jeg har laget mine egne bivoksark i dag – og fy det var enkelt! Det tok under 30 minutter inkludert henting og rydding av strykebrett! Som det hobbymennesket jeg er syntes jeg det var kjempegøy, men jeg tipper de fleste kan synes det er gøy! 🙂

 

 

FAQ om bivoksark

// Hva er bivoksark?

Bivoksark er bommullsstoff som er dekket med bivoks, et helt naturlig og nedbrytbar produkt. Bivoksen gjør at arket stivner til ønsket form når du holder på arket i ønsket form i et par sekunder (takket være varmen til hendene dine).

Bivoksark kan gjenbrukes i motsetning til matpakkepapir, plast- og aluminiumsfolie. Et supert plastfritt zero waste produkt for kjøkkenet med andre ord 😀

 

// Hva kan bivoksark brukes til?

Alt! Nesten da. Bivoksark er supert til å pakke matpakken (i stedet for matpakkepapir) eller dekke over mat (i stedet for plast- eller aluminiumsfolie). Go zero waste!

 

// Hvordan vasker jeg det?

Vask det med lunkent vann og såpe. Ikke bruk varmt vann fordi bivoksen vil da smelte. Blæ.

 

// Hvor lenge kan jeg bruke et bivoksark?

Jeg kan ikke snakke fra egen erfaring siden jeg laget bivoksark for første gang for et par dager siden, men internettet sier et bivoksark kan vare et sted mellom 6 måneder og et år. Du vet den er brukt opp når den ikke er «bøyelig» lenger. Hvis du har bivoks kan du gjenbruke bivoksarket ved å legge på et ark til med bivoks (se oppskrift under).

 

// Hvor får du tak i bivoksark?

Du kan lage bivoksark selv ved å følge oppskriften under. Litt usikker på hvilke butikker som selger bivoks, men jeg ser at Bee Organic selger det på nett. Bivoks er ganske billig så du kan spare ganske mye penger på å lage det selv, plus at du kan velge et kult stoff med et motiv du er glad i! Sånn at du vet hva du skal lette etter, kommer bivoks i form av en godluktende gul blokk, som ofte uten emballasje i zero waste butikker – yay!

Ellers kan du kjøpe bivoksark. Av det jeg har sett er de enkle å finne på zero waste-vennlige butikker. Du kan finne et kart med zero waste butikker i Norge her eller en liste her som også inkluderer nettbutikker.

Litt info til veganere, det finner også «veganske bivoksark» som fåes i lignende butikker.

 

 

Oppskrift på hjemmelaget bivoksark

 

Du trenger et strykejern for denne oppskriften, men hvis du ikke har strykejern kan du lage bivoksark i ovnen. Jeg har ikke prøvd det selv men finnes masse oppskrifter på nettet som denne for eksempel.

DU TRENGER

♥ ca. 30 g bivoks
♥ rivjern
♥ bommullsstoff (30×30 cm)
♥ strykejern
♥ bakepapir

SLIK GJØR DU

1. Klipp stoff til ønsket størrelse.
Oppgitt mål er bare en indikasjon på hvor mye bivoks trenges for et visst antall stoff.

2. Plasser stoffet over bakepapir på et strykebrett (eller en overflate som tåler varme som for eksempel et bord med et brettet håndkle over).

3. Bruk rivjernet til å rivet bivoksen jevnt over arket.

4. Dekk over med enda et lag bakepapir.

5. Stryk over bakepapiret med et strykejern på høy varme. Begynn i midten og jobb deg utover mot kantene. Pass på at bivoksen har smeltet over hele stoffet. Du vet stoffet er vått når det er blitt mørkere.

6. Ta av det øverste laget med bakepapir og vent til bivoksen har tørket og stivnet nok til å flytte på det – ca. 2 minutter.

7. Sett dermed til tørk i ca. 5 minutter (ja, kjemperaskt!). Ikke brett det før det er stivnet helt.

Ta-daaa! Da var du ferdig!

// Pia

One thought on “Hjemmelaget bivoksark – bye bye plastfolie!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *