Hjeeelp, jeg begynner med zero waste!

Min reise til et bærekraftig kjøkken startet først og fremst ved å kutte ut kjøtt. Nå skal jeg begynne med zero waste! 

“Hjeeelp” og “yihaaa” sier jeg bare!

«Hjeeelp» fordi det virker som mye jobb (og sosialt awkwardness), MEN jeg ser for meg at det blir lettere med tiden! Og «yihaaaa» fordi jeg elsker nye prosjekter som er bra for planeten! *yay planeten*.

 

Hva er zero waste?

Kjært barn har mange navn, noen kaller det også no waste, less waste eller nullavfall på norsk, eller emballasjefritt (som egentlig er en underdel av zero waste bevegelsen).

Zero waste har en del forskjellige definisjoner, men Zero Waste International Alliance har en fin definisjon syntes jeg:

«Implementering av Zero Waste vil eliminere alle utslipp til jord, vann eller luft som er en trussel mot planetens, menneskenes, dyrenes eller plantenes helse.»

I praksis betyr at man alltid prøver å ta de beste valgene i hverdagen for å unngå avfall generelt. Hvis avfall er uunngåelig eller vanskelig, velge det mest miljøvennlige alternativet – avfall som ikke havner på dynga, men som er komposterbar eller resirkulerbar. Plast er «big no go» så klart!

Bevegelsen heter zero waste, men jeg tenker det er enklere hvis man tenker “less waste”. Jeg har personlig planer om å være stolt og fornøyd med hvert steg i retning av zero waste jeg tar, ikke skuffet og full av dårlig samvittighet for hvert steg jeg ikke har tatt. Bruke mye «yay me» og klapp på skulderen! 

Mange zero waste-kjendiser (jo, it’s a thing!) deler alltid til media deres søppelkrukker – altså typisk søppel for et helt år som passer inn i et syltetøyglass. Men, som zero waste-kjendiser også sier er krukkene ofte et mediastunt som jornalistene elsker som man ikke bør fokusere for mye på. Det viktigste er redusere  avfall jevnt og trutt i sin egen tempo tenker jeg.

 

Mine unnskyldninger…

“Jo jo, jeg skal være flinkere til å …”

“Ja, jeg har planer om å …”

“Nei, jeg har ikke begynt enda meeeen …”

Har noen andre det sånn? Viljen er der, men ikke gjennomføringen. Ellers bruker jeg ofte den evige unnskyldningen “har ikke råd til det akkurat nå…”.

Jeg har derfor satt meg ned å laget en plan for å faktisk gå zero waste!

 

Min zero waste plan

1. Lære om zero-waste

Jeg har så mange spørsmål angående zero waste! Hva må jeg bytte ut på kjøkkenet? Og med hva? Hvilke materialer er best for planeten? Hvordan reduserer jeg faktisk all emballasje? Til nød, hvilken plast er verst?  

Hvis du også vil gå zero waste – I got you’re back! Jeg skal dele med dere mest mulig lærdom jeg plukker opp på veien her på bloggen i de kommende uker 😉

 

2. Analysere eget avfallsforbruk

Her handler det for meg å identifisere alt jeg overforbruker. Erh-hm, litt mye emballasje i huset kan jeg tenke meg.

På tampen kan jeg se for meg et stort forbruk av: ubrukelige First Price svamper; IKEA-skræll som ødelegges hele tiden (og så kjøper jeg nye igjen… fra IKEA… *flaut*); altfor mye oppvasksåpe (litt idiotmentalitet fra min side «hvis det ikke bobler, så vasker det ikke, dermed trengs det mer såpe!») og emballasje generelt.

Planen er å rett og slett skumme gjennom søppelposen før jeg kaster den og notere meg hva som er i den. Kanskje notere meg hvor ofte jeg fyller opp en pose óg? 

 

3. Innføre gode vaner

Skaffe seg gjenbruksposer? Sjekk! Lett! Barnemat!

Huske å ta med gjenbruksposer? Njaaa…

Her har jeg total mislykkes ved tidligere halv-forsøk på å gå zero waste. Se for deg «Shit, glemte gjenbruksposene!» 10 ganger på rad på matbutikken. Doh! Ellers glemmer jeg hele tiden å si nei takk til poser, sugerør osv. før det er for sent.

 

4. Kjøpe zero-waste verktøy

Kruker, poser, bokser osv.

Her har jeg allerede googlet i vei og gleder meg til å dele med dere alle kule gadgets som finnes der ute 😀

En del ting kan også lages selv og det syntes jeg er himla gøy! Jobber nå med et kult heklet handlenett og tester ut hjemmestrikkede svamper óg! *DIY-heaven*

Jeg har nettopp flyttet til Australia og fordelen er at jeg begynner med blanke ark siden jeg ikke har haugevis med ting – digg! (DEN følelsen da jeg ga bort nesten alle tingene mine til Fretex når jeg flyttet *minimalismeorgasme!*).

 

5. Finne zero waste butikker

Zero waste trenger ikke å være så vanskelig… så lenge man ikke insisterer på å fortsette å gå på den samme gamle matbutikken og tviholde på gamle vaner.

Jeg må jobbe med med å finne zero waste butikker her i Australia, men her har en flink norsk blogger (Carolines Verden) laget en liste med veldig mange zero waste butikker i Norge.

 

6. Jobbe med motivasjonen

#1 Motivasjonskilder

På samme måte som en diett, så tipper jeg at man skal finne sin egen motivasjonskilde som fungerer for seg selv når man konverterer til zero waste. Kanskje en zero waste-dagbok med fremgang og inspirasjon? En zero waste-vennine som kan være med på reisen? Være åpen om din endring slik at du holder deg til det? Finne zero waste-grupper og venner?

Min motivasjonskilde er å dele overgangen her på bloggen og med venner og familie 🙂

 

#2 Inspirasjon

Følg med på grupper på Facebook og andre sosiale medier for en konstant flyt med inspirasjon og info. Og også muligheten til å spørre spørsmål til andre zero waste fans. 

#3 Lære mer

Samle opp tips og oppskrifter til zero waste: jeg har laget en bokmerkemappe på dataen og lagret masse oppskrifter og tips og laget pinterestmapper om zero waste. 

 

 

Følg med på bloggen for oppdateringer

Jeg skal dele med dere underveis alle zero waste endringen som skjer på kjøkkenet mitt og all fakta, tips og triks jeg plukker opp på veien!

Har noen tips til å komme i gang med zero waste tar jeg gjerne imot hjelp! 🙂

 

// Pia

2 thoughts on “Hjeeelp, jeg begynner med zero waste!

  1. Hvordan går det med zero waste? Hva er det som fyller mest opp søpla? Gleder meg til oppdatering 🙂

    1. Hei hei! Det går litt tregt siden jeg har bodd hoss svigers! Men nå har vi nettopp flyttet inn i egen leilighet så det er lettere å komme i gang!
      Jeg skal komme med oppdateringsartikkel snart! Liten spoiler: jeg er blitt veldig flink med å kutte ut engangsplast på farten og å lage egne vaskeprodukter (som kommer med mindre emballasje)! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *