Fremgangsmåte til verdens søteste stoffkaffefilter!

Fremgangsmåte til verdens søteste stoffkaffefilter!
ca. 15 minutter
fremgangsmåte for ett filter

 

Hvor søtt er ikke dette filteret! Altså ja, poenget med å lage et stoffkaffefilter var å kutte ut enda ett engangsbrukobjekt fra kjøkkenet, men dette skal jeg spare fordi det rett og slett er innmari søtt!

Nei, spøk til side! Kaffefilter i papir er kanskje ikke veldig dårlig for miljøet siden det er nedbrytbar MEN det ble fortsatt brukt tre, energi, transport og plastemballasje for å produsere det! Æsj! Og med tanke på hvor mye kaffe jeg drikker sparer dette stoffkaffefilteret planeten for ganske mange ressurser!

For å være ærlig bruker jeg egentlig mest i presskannekaffe, men dette stofffilteret er en del av min lille djevelske plan om å snikinnføre bærekraftstiltak hos foreldrene til kjæresten min (hvor jeg bor hos nå). Mouhaha!

 

 
// Smaker kaffeen annerledes?

Jeg drikker mye kaffe, helst en god kvalitetsespresso, men jeg er heller ikke kresen – kaffe er kaffe! Og kaffe med dette filteret smaker som all annen filterkaffe jeg lager. Null bismak av bomull, lin, såpe eller sytråd! 🙂 

 

// Hvilket stoff bør jeg bruke?

Jeg brukte en ubleket blanding av lin og bomull. Jeg prøvde å finne et stoff som var økologisk for å unngå sprøytemidler i kaffen, men også fordi produksjon av økologisk bomull er mye bedre for bøndene! Men, jeg fant bare veldig tynne økologiske stoff som ikke var stive nok til å «stå» i kaffefiltermaskinen.

Så stoff du skal se etter: stivt, ubleket, økologisk, middels tykt og i bomull, lin eller hemp.

Husk å vaske stoffet før du begynner å sy siden lin og bomull kan krympe litt etter vask. Jeg vasket stoffet med veldig lite såpe, men innser nå at det ikke en gang var nødvendig med såpe siden vaskingen er hovedsakelig ment til å sørge for at eventuell krymping skjer for syingen, ikke å rengjøre det siden det var nytt stoff. Men men…

 

// Hva hvis du ikke har eller ikke kan bruke symaskin?

Da har du tre alternativer:

  • Sy for hånd! Symaskin er ikke absolutt nødvendig , det går bare raskere enn med synål.
  • Ring en venninne/tante/bestemor/oldefar som har en symaskin og betal låneavgiften med ekstra stoff slik at hun eller han også kan lage sitt eget filter.
  • Youtube! Jeg er veldig nybegynner med symaskinen og garanterer at dette er et topp nybegynnerprosjekt! Raskt, enkelt og i bunn og grunn ikke så viktig om det ikke blir så pent. Til nybegynnere vil jeg anbefale YouTube-kanalen Made Everyday. Hun er kjempeflink til å forklare sying for nybegynnere.

 

 

Fremgangsmåte for hjemmesydd kaffefilter

DU TRENGER

♥ ca. 25 x 20 cm bomull/linstoff
♥ symaskin eller synål
♥ sytråd (i søt farge, veldig viktig!)
♥ nåler/hårklype/binders
♥ saks
♥ blyant
♥ papirkaffefilter som passer din maskin

SLIK GJØR DU

  1. Plasser papirkaffefilteret på stoffet ditt et sted hvor du kan plassere det to ganger ved siden av hverandre med en felles kant (se bilde). Bruk en blyant til å markere kaffefilteret begge stedene.
  2. Brett stoffet ved fellessømmen og bruk nåler, hårklyper eller binders til å holde begge sidene på plass sammen. Klipp stoffet langs blyantmarkeringen (ikke i bretten/fellessømmen).
  3. Brett stoffet ut og sy en søm hele veien ytterst på den øverste runde kanten av filteret. Jeg har en symaskin som kan lage pyntekanter, så jeg lagde en supersøt boblekant. Sjekk ut om din symaskin kan kan lage spesielle sømmer. Hvis du syr for hånd, bare lag en helt vanlig søm.
  4. Brett stoffet i to slik at den ser ut som et kaffefilter og fest begge sidene sammen med nåler/klyper/binders. Sy deretter begge sidene sammen, altså sømmen på bunnen av kaffefilteret, og sømmen på siden. Begynn med bunnsømmen og gå over til sidesømmen i samme søm. Stopp eventuelt ved hjørnet , løft opp syfoten, vri stoffet, sett ned foten, og sy resten av sømmen.
  5. Klipp av alle ekstratrådene som henger på enden. Voila!

På bildet under kan dere se hvordan filteret ser ut etter en bruk og at kaffen ser prikk lik ut som en vanlig kaffefilter kaffe 🙂

// Bærekraftig hilsen, Pia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *