Zero waste overgang – ut med plastposer, inn med bomullsposer

10-60 min avhengig av synivå
fremgangsmåte for 1 bomulspose

Disse bomullsposene er geniale for en zero waste overgang! De skal brukes til å kjøpe matvarer, fryse matvarer eller transportere matvarer. Med disse håper jeg å kutte veldig mye plast!

 

 

Plastposer er ut sier jeg bare!

Jeg er så fornøyd med posene mine. Nå har jeg har laget poser i flere størrelser for forskjellig bruk. Her en liten liste for inspirasjon.

♥ Små for nøtter som jeg pakker hjemme og har med i vesken.
♥ Mellomstore for frukt, bakevarer eller brødskiver for matpakken.
♥ Store som jeg kan ha tomme i vesken slik at jeg kan bruke de hvis jeg kjøper noe mat på farten som en stor sandwich eller lignende. Eller som for å erstatte engangsposer for frukt og grønt hos grønnsakshandleren.

 

 

Er posene vanskelig å lage hvis man ikke kan sy?

Ja og nei! For å være litt positiv begynner jeg med å si at jeg kan nå håndsy en pose på 15 minutter mens jeg ser på film! Yay!

Men… for å være ærlig hadde jeg aldri håndsydd før nå, og første pose tok meg en time og pitte litt frustrasjon. Posen jeg sydde på 15 minutter var pose nummer 3 da, så dette skal du også klare!

 

 

Hvor finner jeg bomullsstoff?

// Det du har hjemme

Jeg anbefaler helt klart å bruke gamle putetrekk. Disse har allerede en del sømmer du kan utnytte for å spare tid. I tillegg er putetrekk små, så med kun 3 putetrekk har du allerede et fargerikt utvalg – noe som er pent, men kan også være praktisk for å lage systemer for eksempel. Ellers kan du bruke gamle laken, duker, bomullsservietter og hva enn du finner i bomull eller lin.

Kanskje det er verdt å spørre bestemor eller venner om de har noen gamle laken de ikke bruker?

 

// Kjøpe brukt

En del bruktbutikker har «stoffrester» eller gamle laken. Loppemarked er ofte et stoff heaven med billig stoff.

 

// Kjøpe nytt

Jeg anbefaler å gjenbruke gammelt stoff så klart, men ellers kan du ta deg en tur i stoffbutikker. Bor du i Oslo anbefaler jeg en tur på Grønland hvor det kryr av billige stoffbutikker. For litt mer moderne stoff kan du ta en tur på min favorittbutikk i Oslo, «Stoff og Stil».

 

 

Fremgangsmåte for hjemmesydde bomullsposer

DU TRENGER

♥ bomullsstoff
♥ sytråd (eventuelt i matchende farge)
♥ hamptråd eller annen tykk tråd for å lukke posen
♥ synål
♥ ulnål eller safety pin
♥ saks
♥ pen

SLIK GJØR DU

 1. Klipp stoff til ønsket størrelse. Bruker du et gammelt putetrekk, prøv å utnytte sømmene som allerede eksisterer som et hjørne eller en side. 
  Planlegg også slik at du kan utnytte endesømmene (enden av putetrekk eller laken som er brettet og sydd) til å tre posetråden gjennom.
 2. Legg stoffet slik at innsiden av posen er synlig – altså at eksisterende sømmer synes hvis du gjenbruker eksisterende sømmer. Marker med en pen den første sømmen du skal sy («siden» av posen, se bilde). Sømmen skal være ca. 1 cm fra enden av stoffet.
 3. Sy en enkel søm langs streken. Begynn å sy i «bunnen» av posen. Jeg synes det holder med den enkleste og raskeste sømmen hvor nålen dras gjennom stoffet ved å sy inn og ut i stoffet. Lag små sting slik at posen blir tett og pen.
  Hvis du er usikker på hvordan sy en søm, sjekk denne videoen. «runing stich» er sømmen jeg brukte (05:28 i videoen). Hvis du ønsker en mer solid søm for å bære tyngre mat for eksempel, bruk en «back stitch» (06:35 i videoen).
 4. Sy frem til ca. 2 cm unna toppen. Avslutt ved å lage noen sting frem og tilbake, lage en knute på tråden og klipp tråden.
  Sy den andre siden hvis du ikke hadde en eksisterende søm som meg.
 5. Lag en ny strek på utsiden av posen denne gangen (se bildet under).
 6. Brett stoffet som på bildet. Tanken er å brette stoffet innover før du syr sømmen for en pen avslutning.
 7. Sy sømmen hele veien rundt og avslutt ved å brette stoffet inn, lage noen sting frem og tilbake, lage en knute på tråden og klipp tråden. Her synes jeg det er passer bedre med en penere søm, så jeg brukte «back stitch (06:35 i videoen).
 8. Snu posen inn ut.
 9. Tre gjennom posetråden på innsiden av sømmen du nettopp lagde. Bruk en synål til ull eller en sikkerhetsnål.
 10. Klipp posetråden slik at begge endene stikker ca. 8 cm og knyt endene sammen.

 

Sånn, da håper jeg også du leter i skapene dine for bommullsstoff, tar frem synålen og slutter å kjøpe plastposer.

// Pia 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *