Stor bildeguide på gittertopp og flettekant til pai

Her er løsningen for deg som vil imponere gjestene! Når jeg ser en flettet pai tenker jeg på en deilig og rykende varm eplepai som ligger på vinduskarmen på et lite trehus i en Disneyfilm. Er det noen andre som ser den? Man får rett og slett en god følelse av en fin pai med gitter og flette. Her har du en bildeguide på hvordan man lager skjærer, presser, tilpasser og fletter butterdeig for å få den helt perfekt.

Hvordan jeg har pyntet paien er jo bare én måte å gjøre det på men det finnes jo hundrehvis av topper og border man kan lage. Jeg er superglad i Pinterest for å finne inspirasjon når det kommer til matlaging. Spesielt når det kommer til sånne retter som blir litt vriene å lese en oppskrift til. For de som ikke vet helt hva Pinterest er så anbefaler jeg å lage en konto og ta en titt. Jeg har laget en pinteresttavle med mange kule bildeguider for alt som har med butterdeig å gjøre og anbefaler deg å ta en titt her.

Man kan kjøpe butterdeig i butikken men jeg kommer snart med en oppskrift på bloggen på hvordan man kan lage det selv. Jeg er aldri glad i å kjøpe ferdiglagde produkter men jeg må innrømme at butterdeig er mitt svake ledd. Det er ikke så vanskelig å lage selv, men det tar litt tid med pauser mellom hvert brettesteg. Oppskrift på hva man kan ha i paien kommer senere denne uken.

Tilbredningstid:
Du trenger: en paiform, hvilken som helst størrelse, du bare tilpasser deigmengden til formen

 

ingredienser rectangel

♥ butterdeig
♥ 1 ts smør
♥ 1 ts mel

slik gjør du rectangel
Begynn med bunnen

collage-pai-1

 1. Aller først dekker du til formen med et tynt lag smør og strø litt mel over hele formen. Dette vil unngå at deigen setter seg fast til formen.
 2. Når man kjøper butterdeig ferdiglaget kan den komme i rund eller firkantet format. Jeg kjøpte firkantet deig som du kan se. Begynn med å presse deigen inn i formen. Husk å presse litt ekstra i hjørnene og pass på at det ikke er noen luftbobler mellom formen of deigen.
 3. Kutt av de ekstra hjørnene som sikker ut av den runde formen. Snu de ekstra bitene opp-ned og bruk de til å fylle ut delene som ikke ble dekket av deigen. Press ordentlig slik at den nye delen tilpasser seg godt den gamle.

 

Husk at butterdeig er en fin deig å jobbe med og du kan godt strekke den litt ut for at den skal tilpasse seg formen du ønsker.

Over til gittertoppen

collage-pai-2

Det er vel denne delen som skremmer folk enten fordi det virker vanskelig eller fordi det virker tidskrevende. Det er det ikke! Det tar deg maks 10 minutter! Og effekten paien kommer til å ha på gjestene dine veier opp for de 10 minuttene!

 1. Begynn med å skjære opp strimler. Skjær med en skarp kniv eller en pizzarulle. Hvis du ikke er stødig med å lage rette ligner, bruk gjerne en linjal eller noe lignende. Jeg skjærte litt forskjellige størrelser på strimlene for å variere litt på mønsteret. Jeg skjærte alstå 2 tynne strimler så en feit en, og repeterte om igjen helt til det ikke var noe mer deig igjen. Her kan du variere på strimmelstørrelsen som du vil – det blir flettbart uansett.
 2. Du skal skjære opp to butterdeigark i strimler – gjerne med omtrent likt motiv for for penest resultat.
 3. Begynn med å spre alle strimler fra det ene arket (A) litt fra hverandre – en milimeter er nok. Brett opp annenhver strimmel opp til midten. Legg deretter en strimmel fra det andre arket (B) i motsatt retning i midten – altså perpendikulært med A-strimlene. Brett tilbake ned strimlene fra A-arket. Nå burde du ha noe som ligner på det tredje bildet fra den første raden.
 4. Ja, så var det nå det begynte å bli vanskelig å forklare med ord – så se gjerne på bildene over! Brett opp tilbake annenhver strimmel fra A-arket, men ikke de strimlene du brettet opp forrige gang, de andre. Legg på en ny strimmel fra ark B perpendikulært til strimmelene fra ark A. Brett ned igjen strimlene fra ark A. 
 5. Repeter til alle strimmlene er flettet. 

 

Over til fletten som skal være rundt kanten

collage-pai-3

 1. Skjær opp 3 tynne strimmler og lag en flette med de.
 2. Legg fletten lett på kanten av paien for å se hvor mange fletter du trenger totalt. Jeg trengte 3 fletter men det kan variere.

 

Og så setter vi det hele sammen!

collage-pai-4

 1. Fyll paien med hva en det skulle være – søtt eller salt. Pass på å ikke ha for mye av det flytende elementet. Da vil toppen bli våt og steke med en helt annen hastighet enn flettekanten. Du vil da ende opp med en brent flettekant og ett vått midtparti – ikke så kult! Konklusjon, ikke dekk hele fyllet med det våte elementet.
 2. Paifyllet skal flates ut for å få en fin og jevn paitopp. Det du eventuelt kan gjøre er å forme fyllet i en liten haug. Da får paien en fin form som i tegneserier!
 3. Sett over den gittertoppen på paien. Før du gjør det kan du bruke fingrene og presse sammen alle strimlene ytterst på gitterarket slik at de henger godt sammen.
 4. Press gittertoppen på paikanten slik at den sitter godt på plass. Bruk en kniv til å skjære bort alt som stikker ut av formen.
 5. Sett flettene rundt på toppen av paien. Sett sammen flettene ved å presse de litt sammen. Press det hele litt ned mot kanten slik at fletten sitter ordentlig på plass. 

 

Hva nå?

Ja nå har du laget en veldig fin pai, neste steg er å pensle det med noe godt for å få en fin og gylden overflate. Her er det mye rart man kan bruke og det er opp til deg å velge hva du bruker i forhold til hvordan du ønsker at paien skal se ut.

♥ Et helt vispet egg gir et gyldent og skinnende utseende.

♥ Kun eggehvite gir et skinnende, glossy, shiny resultat.

♥ Kun eggeplomme gir en fin intens gyllen farge.

Melk gir en brun-isj farge med matt resultat.

Blanding! Du kan gjerne blande egg – enten helt eller deler av det – med vann eller melk. Dette vil tynne ut blandingen å hjelpe med å få et jevnere lag. Hvis du bruker kun egg kan du få et litt klumpete lag som vil veldig synes etter steking.

 

Steking

Steketemperaturen du skal bruke varierer veldig med hva som er inni i paien men her har du en liten generell regel:

♥ Temperatur: et sted mellom 180°C og 200°c fungerer som regel for meg. Jeg kjører oftest på 200°C fordi jeg har ingen tålmodighet. Hvis innholdet i paien er kaldt anbefaler jeg å bruke 180°C fordi du vil trenge en lengre steketid så hvis du kjører varmere vil toppen brenne fort uten at innholdet blir stekt. Les videre for triks hvis temperaturen var for varm.

♥ Steketid: med min erfaring trenger pai og terter alltid mer enn én halvtime, som regel et sted mellom 40 og 50 minutter. 

♥ Husk å snu paien rund i ovnen hvis du ikke har en ovn med ujevn steking. Ellers blir den gullfargen ujevn som på paien min på bildet under.

♥ Triks ved oversteking! Hvis toppen din er veldig gylden på under en halvtime har du mest sannsynlighvis kjørt varmen for høyt. Det vil si at toppen ser stekt ut men innholdet vil kanskje ikke være klart. Har du en eggeblanding oppi for ekesempel vil det sannsynlihvis ikke hatt tid til å stivne og det vil renne ut på en usjarmerende måte når du serverer paien. Redningen er enkelt og godt aluminiumsfolie! Dekk paien med et ark aluminiumsfolie. Du trenger ikke å presse det på paien bare «sett den» lett på toppen. Da vil paitoppen slutte å steke og brenne. Hvis toppen begynner å bli gylden/brent veldig tidlig kan du også ta ned temperaturen.

Her ser du resultatet mitt etter steking. Jeg fulgte ikke mitt eget råd og hadde for mye eggeblanding så toppen ble litt våt men ellers er jeg fornøyd. Jeg brukte et helt egg blandet med litt vann.

img_2223-version-2

 

Bon appétit!

 

collage-pai-total-7Husk at du kan finne denne bildeguiden og mange andre til inspirasjon på Pinterest-brettet mitt «Kreativ bruk av butterdeig»!

Har du fulgt oppskriften og vil skryte av paien din på sosiale medie? Da blir jeg utrolig glad om du bruker emenkraggen #klarferdigvisp. Send også gjerne navn og bilde av ditt resultat til pia@klarferdigvisp.no så skal jeg legge til bildet ditt her på slutten av oppskriften til inspirasjon for andre.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *