Har du hørt om aquafaba? Vegansk blessing

Aquafaba! Det er dagens nye oppdagelse! Det er sikkert noe du pleier å kaste men kan brukes til noe nyttig: eggehviteerstatning! Aquafaba er rett og slett det vannet kikertene dine ligger i. Jeg visste at dette kunne brukes men ikke hva den het og hvor mye den kan brukes til! 

Aquafaba kan så å si brukes overalt hvor man skal ha eggehvite. For å teste dette brukte jeg annledningen til å lage en aquafaba-sjokoloademousse! Mer om det finner du nederst i posten.
 
At kikertvann kan brukes som eggehviterstatning er en ny oppdagelse fra 2014 som ble fort adoptert av mange veganere der ute. I 2015 fant Facebook-gruppa «Vegan Meringue – Hits and Misses!» at det trengte et mer sjarmerende navn enn «bean juice» for å spre budsskapet. Aquafaba – vannbønne på latinsk – ble da stemt frem.
Hvordan får du tak i det?
Det har seg sånn at kikerter og bønner som har kokt i vann gir fra seg proteiner, stivelse og andre materialer som har tilsvarende egenskaper som eggehvite. Dermed har du to muligheter.
 
Enten bruker du rett og slett vannet fra en boks med hermetiserte kikerter, linser eller bønner. Jeg fant ut at én hermetikkboks med kikerter på 400 g gav meg 200 g aquafaba og 200 g kikerter (som ble brukt for en deilig kikertsalat, nam!).
 
Ellers kan du bruke vannet som du har brukt for å koke bønner, linser og kikerter i. Hvis du skal bruke kokevannet er det viktig å vite at jo høyere koketemperatur, jo bedre blir aquafabaen. Da vil kikertene gi fra seg mer av materialene som er nødvendige.
 
Når kan du bruke det?
Når du vil veganisere en oppskrift. Selv er jeg ikke veganer men det er jo helt toppers å ha en enkel erstatning til egg når man har vegangjester. Til info sier wikipedia at eggehvite fra ett egg tilsvarer 2 spisesjeer aquafaba. Ellers er det jo også midt i blinken når man er gått tomt for egg!
 
Jeg har prøvd det ut og dommen er: terningskast 6!
Kikertjuice i en dessert? Dette må det jo være lov å være skeptisk til! Så jeg prøvde ut en veldig enkel 2-ingrediens oppskrift med aquafaba og mørk sjokolade (inspirert fra denne oppskriften). Med kun 2 ingredienser fikk jeg virkelig testet ut om kikertsmaken kom frem.
 
Hva ble dommen? Jeg ble veldig positivt overasket. Siden jeg valgte en enkel oppskrift uten tilsatt sukker vil jeg ikke si at dette var den beste sjokolademoussen jeg har laget i smak, men konsistensen var perfekt og jeg kan heller ikke si at jeg smakte noe kikerter eller en mistenkelig smak som man kunne tro.
 
Vegansk aquafaba sjokolademousse!
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
1 hr 10 min
Prep Time
10 min
Total Time
1 hr 10 min
Ingredients
  1. 200 g aquafaba
  2. 150 g mørk sjokolade
Instructions
  1. Knekk sjokoladen i små biter og sett den i et vannbad.
  2. Mens sjokoladen smelter visper du aquafabaen i rundt 5 minutter til den blir fin og stiv.
  3. Bland inn en trededel av den vispede aquafabaen med den smeltede sjokoladen. Når begge ingrendiensene er godt blandet sammen kan du legge til resten av aquafabaen.
  4. Hell over i små beholdere eller i en større beholder.
  5. Moussen skal avkjøles i kjøleskapet i minst en time før den kan nytes.
Klar-ferdig-visp! http://www.klarferdigvisp.no/
Så aquafaba er 100% akseptert av meg og skal brukes flittig! Jeg skal bland annet forbedre sjokolademousse oppskriften (med litt sukker og vaniljesukker for eksempel?) og prøve meg på aquafabamajones.
 
Sånn, jeg håper du lærte noe og fikk lyst til å prøve deg på aquafaba! Har du prøvd det før? Del gjerne mening og bruksområde i komentarfeltet!

4 thoughts on “Har du hørt om aquafaba? Vegansk blessing

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *