Klassiske sauser #3: Autentisk aïoli

Denne aïolioppskriften er det nærmeste man kommer en autentisk provensalsk oppskrift på aïoli. Dette er en sånn oppskrift man finner i flere kokebøker og nettsider med akkurat lik oppskrift – en skikkelig klassiker altså!

Aïoli betyr på provensalsk fransk hvitløk og olje: aïloli. Og på provensalsk er olje nesten underforstått alltid olivenolje! Så ønsker du å lage den autentisk må du bruke olivenolje. Til en majones bruker man mildere oljer som solsikke- eller rapsolje, men glem det! Aïoli skal være en smaksbombe!

Jeg koser meg alltid med aïoli og anbefaler det med godt foccaciabrød, til pommes frites og i sandwicher! Nam!

 5-10 minutter
gir en liten kopp med aïoli, nok for to personer
har du en morter eller hvitløkspresse er det en fordel, men man klarer seg fint uten

DU TRENGER

♥ 3 hvitløksfedd
♥ 1 eggeplomme
♥ 125 g olivenolje
♥ salt og pepper
♥ 2-3 ss sitronsaft

Hvis du er glad i mildere aïoli kan du:
– bytte ut olivenolje med en nøytral vegetabilsk olje som solsikke- eller rapsolje.
– gå 50/50 med olivenolje og en annen olje.
– øk eventuelt mengden sitronsaft.

SLIK GJØR DU

collage-aioli-rund

 

  1. Har du en morter moser du hvitløken med den til du har en fin og jevn hvitløkspuré. Fortsett å bruke morteren til å blande resten av ingrediensene.
    Hvis du ikke har en morter kan du finhakke hvitløken og samle den i en liten haug på en fjøl. Så finner du noe på kjøkkenet med en rund eller flat bunn og moser hvitløken til alt er godt most.
    Tredje alternativ er å bruke en hvitløkspresse.
  2. Bland sammen eggeplommen og hvitløkenspuréen. Jeg bruker en kopp og sje fordi det er enklere for å blande jevnt og få med seg alt.
  3. Bland inn olivenoljen en tesje av gangen til å begynne med. Så kan du gå over til å legge litt mer av gangen i en tynn stråle. Alltid vent til oljen er godt inkorporert med resten før du leger til mer.
  4. Når alt olivenolje er inkorporert kan du legge til salt, pepper og sitronsaft til smak og behag.
Når du legger til sitronsaften vil aïolien lysne i fargen, det er helt normalt selv om det kan se litt rart ut.

Bon appétit!

 


Fristet dette? Så kult! Kanskje du har lyst til å følge Klar, ferdig, visp! på Facebook eller Instagram da? Da blir jeg innmari glad!

Og har du prøvd en oppskrift fra bloggen? Awesome! Send bildet og navn til pia@klarferdigvisp.no og så poster jeg bildet på slutten av oppskriften til inspirasjon for andre! Eller del gjerne bildet på instagram med emnekraggen #klarferdigvisp.


Authentic Aïoli Recipe
Write a review
Print
Total Time
8 min
Total Time
8 min
Ingredients
  1. ♥ 3 garlic cloves
  2. ♥ 1 egg yolk
  3. ♥ 125 g olive oil
  4. ♥ salt & pepper
  5. ♥ 2-3 tbsp lemon juice
Instructions
  1. If you have a mortar, use the mortar to mash the garlic cloves. Keep using the mortar for the rest of the recipe. If not you kan chop the garlic thinely and use something like a cup with a flat bottom to press the garlic on a a chopping board.
  2. Add the egg yolk to the garlic and mix well. I recommend to mix in a cup with a spoon to mix evenly.
  3. Add the olive oil one teaspoon at a time to start with. After a couple of teaspoons you can go over to pouring a small drizzle at a time. Always wait for the olive oil to be well incorporated before adding more.
  4. Finish by adding the salt, pepper and lemon juice.
Notes
  1. If you want milder aïoli, replace the olive oil with a neutral vegetable oil such as sunflower oil. You can also add some lemon juice to compensate for the garlic taste.
Klar-ferdig-visp! http://www.klarferdigvisp.no/

2 thoughts on “Klassiske sauser #3: Autentisk aïoli

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *