Jeg har testet 4 alternativer til plastfolie

Som en del av mitt overgangsprosjekt til et mer bærekraftig kjøkken prøver jeg å gå zero-waste – ingen plast på kjøkkenet med andre ord! Jeg har dermed brukt utrolig mye tid på Pinterest og Instagram for å utforske smarte og bærekraftige løsninger for å kutte ut plastfolie og fant en del alternativer.

// A propos Pinterest, sjekk ut min Pinterest konto med masse inspirasjon til et bærekraftig kjøkken!

Siden jeg har laget/kjøpt og testet disse alternativene tenkte jeg at jeg kunne dele min erfaring med dere! Jeg er kjempefornøyd med alle alternativene, men som jeg skriver i konklusjonen har jeg noen favoritter til noen typer mat.

Jeg må også nevne at dette var et veldig enkelt steg til bærekraft. Det bærekraftige valget er ofte det litt mer anstrengende valget som oftest krever litt ekstra jobb. Men med disse er det helt motsatt! Jeg har sagt ha det til flere minutters frustrasjon på å finne enden på plastfolien, deretter irritere seg på at den klistrer seg til seg selv, og til slutt få et lite hull i folien uansett….

Og som masse andre bærekraftige valg er alle disse løsningene veldig billige (under 30 kr) eller gratis! Heia gjenbruksalternativer!

 

Silikonlokk

Dette silikonlokket kjøpte jeg på ebay for ca. 10 kr for et par måneder siden. Lokket strekkes ut over bollen og former seg deretter til bollen når du slipper det. Lokket sitter faktisk veldig godt! Lokket fantes i flere farger og i mange forskjellige modeller. Bare søk på «reusable food wrap» på ebay.

Jeg er blitt litt skeptisk til å kjøpe «ny plast», men når den er gjenbrukbar som bytter ut masse engangsplast er jeg som regel fornøyd!

 

// Fordeler

Sitter godt på de fleste boller

Holder maten lufttett

 
// Ulemper

Laget av plast

Kom med plastemballasje og transport hele veien fra Kina…

Stofflokk

Dette stofflokket er flunkende nysydd av meg og jeg elsker den allerede! Den er kjempesøt og sitter godt! I tillegg er det laget av stoff jeg har kjøpt på bruktbutikk (og vasket godt), så her snakker vi gjenbruksheaven! Jeg skal komme med fremgangsmåte på bloggen snart.

Jeg har også sett at Bee Organic selger bolletrekk fra Edgy Moose hvis du ikke er så glad i å sy. Og så kommer de i kjempesøtte design!

Jeg har lenge brukt et fuktig kjøkkenhåndkle som lokk over hevende deiger, og skal nå å sy et stofflokk som er stort nok til bakebollen min for å fortsette med det. Det jeg liker med et fuktig stofflokk er at det holder deigen fuktig til en viss grad slik at man unngår skorpe på den hevende deigen. Jeg har faktisk eksperimentert ved å heve to deiger samtidig – en med et vått kjøkkenhåndkle, en med et tørt kjøkkenhåndkle. Deigen som hadde et tørt håndkle fikk faktisk mer skorpe enn den andre, så dette er vitenskapelig bevist folkens!

 

// Fordeler

Kan være hjemmelaget av bruktstoff hvis man er glad i å sy

Sitter godt

Letteste av alternativene å sette på

Kan lages i størrelsen man faktisk trenger

 

// Ulemper

Ikke lufttett

Litt mer «krevende» vask enn de andre alternativene

 

Bivoksark

Bivoksark er kjempegøy og praktisk! De former seg etter bollen ved at du bruker kroppsvarmen fra hendene. Topp! 

// Har du lyst til å lage dine egne bivoksark, sjekk ut den enkle oppskriften her!

Jeg må si jeg bruker bivoksark som erstatning til plastfolie aller mest når jeg skal pakkes inn mat, altså når jeg skal pakke inn en brødskive eller opkuttet frukt og grønt for eksempel. Jeg synes det blir litt mye ekstra stoff rundt bolle med bivoksark – de andre alternativene gjør jobben bedre til akkurat det.

 

// Fordeler

Kan være hjemmelaget

Tar formen til bollen eller maten godt

Passer perfekt til oppkuttet frukt eller grønt

Lett å vaske

 
// Ulemper

Ikke lufttett

Litt klumpete og upraktisk for boller

 

Sugekopplokk

Denne kjøpte jeg hos Flying Tiger. De finnes i en større størrelse sist jeg sjekket, og sikkert i andre butikker. Man bare plasserer lokket på toppen av beholderen og gir det er lite dytt nedover for å oppnå sugekoppeffekten.

Jeg lager alltid dressinger og sauser i kopper av en eller annen grunn, og da bruker jeg denne for å legge restene i kjøleskapet. Enkelt og greit!

 

// Fordeler

Lufttett

Lett og vaske

 

// Ulemper

Laget av plast

«Suger» ikke alltid like godt

Kommer med unødvendig mye plastemballasje…

 

 

Konklusjonen?

Jeg bruker nesten alle løsningene ukentlig og har nå et plastfoliefritt hjem! Deilig! Det er ingen av løsningene jeg ikke ville anbefalt, men kanskje noen jeg ville anbefalt mer enn andre. Spesielt avhengig av anledning og størrelse.

 

// For boller/kopper med mat

Sugekopplokk eller silikonlokk for mat som trenger å være lufttett, stofflokk for resten.

 

// For oppkuttet frukt og grønt

Bivoksark siden du kan forme den lett etter formen på maten.

 

// For hevende deiger

Fuktig stofflokk.

 

Vet du om enda et alternativ til plastfolie? Si ifra i kommentarfeltet da vel!

// Bærekraftig hilsen, Pia

 

One thought on “Jeg har testet 4 alternativer til plastfolie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *